Van de penningmeester

20 september 2017door Webmaster

Het korfbaljaar 2017/2018 is al weer goed onderweg en zodoende uiteraard ook de financiële kant van de vereniging. Het leek me daarom goed om jullie op de hoogte te stellen waar ik mijzelf mee bezig houd en hoe bepaalde financiële zaken binnen DSO geregeld worden.

ALV
De afgelopen periode ben ik vooral bezig geweest om de financiële cijfers voor het afgelopen jaar af te ronden en de begroting op te stellen voor het komende jaar. Op 10 november tijdens de ALV zal ik de cijfers presenteren en jullie volledig inzicht geven hoe de vereniging er voor staat. Een ander belangrijk onderdeel van de ALV zal de veel besproken veldverkleining zijn. DSO is hier afhankelijk van de gemeente en zodoende kost dit helaas meer tijd dan we zelf zouden willen. Desondanks is er wel voortgang geboekt en willen we dit graag met jullie delen. Vanuit de KNKV wordt ook verwacht dat DSO scheidsrechters levert voor elk team wat bij ons wedstrijdkorfbal speelt. Dit is voor DSO dit jaar een uitdaging geweest, en zal ook financiële consequenties hebben. Gelukkig doet de Technische Commissie er alles aan om de sportieve consequenties (punten mindering) en de financiële consequenties zo laag mogelijk te houden. Maar nog belangrijker is de lange termijn, hoe gaan we er voor zorgen dat dit voor de toekomst geen probleem meer gaat zijn? Dit zijn maar enkele onderwerpen die iedereen in de vereniging raakt en ook besproken zullen worden.
Uiteraard verwacht ik dat er weer zoals elk jaar een grote opkomst is, het is fijn om te zien hoe betrokken iedereen is bij onze vereniging.

Besparen
Naast de doorlopende financiële activiteiten als het afhandelen van facturen, declaraties, subsidies en een scherp oog houden op de begroting ben ik de afgelopen twee jaar veel bezig geweest met besparen. Dit klinkt saai, maar ik ben er achter gekomen dat het best wel een kick geeft om geld in de zak te houden, of het nu 10 euro of 1.000 euro is. Ik ben bijvoorbeeld bij verschillende vergaderingen geweest van ‘Energiek Moerdijk’, zij zijn gefocust op het besparing op energie en helpen verenigingen hierbij. Hier heb ik veel informatie gekregen en ook veel bespaard. Alleen al op energie hebben we al 1500 euro bespaart per jaar! Denk hierbij aan de stroom aansluiting in de meterkast die is aangepast, maar ook simpelweg elk jaar het wisselen van energieleverancier, zij verdienen immers aan ‘plakkers’. We hebben energiezuiniger apparatuur aangeschaft, maar ook hoe een koeling wordt geplaatst is belangrijk. Als de koelkast zijn warmte niet kwijt kan moet hij harder werken en kost het weer meer stroom.
En wie niet brutaal is krijgt uit eindelijk niets. Ik ben dan ook bedrijven gaan bellen waar we contracten hebben lopen en heb hen gevraagd om ‘korting’. En je raad het al, dat krijg je dan vaak ook.

Al het laaghangend fruit heb ik grotendeels wel geplukt. Mogelijke vervolgacties kunnen zonnepanelen of LED veldverlichting zijn. Hierin zijn de investeringen dermate groot dat het erg belangrijk is exact te weten wat het ons op gaat leveren. Gezien de huidige instabiliteit omtrent salderen, subsidie regelingen en de prioriteit op de veldverkleining staat dit voor nu nog even op een wat lager vuurtje. Als er echter leden zijn die hier ervaringen mee hebben ben ik zeker geïnteresseerd naar jou inzichten.

Declaraties & facturen
Declaraties en facturen zijn vorig jaar over het algemeen goed en tijdig ingediend. Echter wil ik wel benadrukken dat wanneer het gewenst is dat ik een factuur betaal, dat deze ook direct naar mij wordt gezonden per email. Het is niet de bedoeling dat ik 1 dag voor dat de betalingstermijn het verzoek binnen krijg om de betaling te doen. Dit kan namelijk weer leiden tot onnodige incasso kosten.

Ik ontvang graag declaraties en facturen per email via penningmeester@korfbal.net. WhatsApp lijkt erg makkelijk, maar voor mij maakt dit het erg onoverzichtelijk door de vele andere appjes die ik krijg van mensen binnen en buiten DSO.
In de email voor een declaratie verwacht ik dat het volgende wordt vermeld:
– Een kopie van de factuur als bijlagen
Waarvoor de declaratie is, bijvoorbeeld ‘Bekers voor het schoolkorfbaltoernooi’
– Naar welk rekeningnummer het bedrag naar overgemaakt kan worden als het is voorgeschoten en niet op de factuur staat
Ik probeer de declaraties of facturen zo snel mogelijk over te maken. Het kan altijd voor komen dat iets per ongeluk van mijn radar gevallen is, schroom dan zeker niet om mij even te contacten als er iets volgens jou niet klopt of mogelijk vergeten is.

Consumptiekaarten
Aan het begin van elk buitenseizoen loop ik rond tijdens trainingsavonden om consumptiekaarten uit te delen voor de trainers en coaches. Ik probeer hier zo secuur mogelijk in te zijn om iedereen te benaderen. Echter zijn er teams die dermate vroeg trainen of spelen dat ik niet in de kantine kan zijn. Ik zal de consumptiekaarten dan in de kassa van de kantine achterlaten met de betreffende naam achterop de kaart. Als je geen consumptiekaart gehad hebt en je zou deze wel moeten ontvangen, neem dan uiteraard contact met mij op.

Het is belangrijk dat externe scheidsrechters op een gepaste manier ontvangen worden. Dit is de verantwoordelijkheid van de aanvoerder van het team. Hier hoort uiteraard ook een drankje voor de scheidsrechter bij. Dit jaar zijn hiervoor scheidsrechters consumptiekaarten beschikbaar. Deze consumptiekaarten kan de aanvoerder vragen aan de bar in de kantine. Zodoende kan de scheidsrechter zonder zorgen voor, in de rust en na de wedstrijd een drankje aan de bar vragen.

Reiskosten declaratie
Korfbal speel je niet alleen op ons complex ’t Thuishonk, maar ook bij andere clubs. Er wordt daarom gevraagd aan ouders en spelers om een auto beschikbaar te stellen om het team hierheen te rijden. DSO bied de mogelijkheid gereden kilometers te declareren door middel van een reiskosten declaratie formulier. Dit formulier kan gedownload worden op de website bij ‘Downloads’ – ‘Diverse’ – ‘Reiskostendeclaratie’. Als vereniging zijn we uiteraard erg blij als de rijder er voor kiest om geen declaratie in te dienen, dit zijn voor de vereniging uiteindelijk minder uitgaven. Echter bestaat de regeling en is er dus ook geen reden om reiskosten niet te declareren wanneer je dit wel graag zou willen, voel je dus hier zeker niet over bezwaard.

Wie zorgt er dan voor dat het declaratieformulier ook ingevuld en ingediend wordt?
Dat is voor de jeugdteams de trainer/coach. Bij de seniorenteams ligt deze verantwoordelijkheid bij de aanvoerder. Na elk binnen of buiten seizoen verwacht ik van alle aanvoerders, trainers of coaches dat de reiskostendeclaratie formulieren per email gestuurd worden aan penningmeester@korfbal.net. Je kan dan met je telefoon een foto maken van het ingevulde formulier en die op de mail zetten of ouderwets bij mij in de brievenbus schuiven.

Materialen & inboedel
Ik kan nog zo veel willen besparen, maar als er spelmaterialen of inboedel kapot gaat, dan gaat het er ook even snel weer uit. Wees zuinig op de spullen van DSO. Ballen, palen, terrasmeubilair of keukenapparaten zijn niet goedkoop. Als er iets stuk is gegaan laat het weten aan Mart Stam als hij aanwezig is in de kantine of via accommodatie@korfbal.net, dan kunnen wij dit proberen te repareren of vervangen voordat het nog meer schade met zich mee brengt. Dit onderhoud gebeurd op de achtergrond en is niet altijd even zichtbaar, maar ook hier zijn er vrijwilligers bezig om te zorgen dat we de sport goed kunnen uitoefenen met goed onderhouden materialen.

Als je vragen hebt over financiële zaken zoals bijvoorbeeld je contributie, reiskosten of declaraties dan ben ik altijd beschikbaar. Het gaat erom dat we elkaar het sporten zo leuk, gezellig en makkelijk mogelijk maken en daar hoort de penningmester ook bij!

Ik hoop iedereen te zien bij het DSO Sport Event komend weekend.

Roeland Strootman

ROUTE BESCHRIJVING

ADRES GEGEVENS

VELD
Molenvliet 9a
Sportpark de Niervaert
4791 GB Klundert
0168 - 402751

ZAAL
Molenvliet 7
Sportpark de Niervaert
4791 GB Klundert

OVERIGE INFORMATIE

© 2024 KV D.S.O. Klundert
Alle rechten voorbehouden

Privacy policy
Cookie policy