Al snel na het kamp 2011 zijn we na een grondige evaluatie weer gestart met de voorbereidingen voor het kamp in 2012. Allereerst het vastleggen van een kamphuis. We wilden eigenlijk wel naar een ander kamphuis. De eisen die we aan een kamphuis stellen zijn bereikbaarheid (niet te ver weg), voldoende kamers en bedden, liefst een eigen grasveld erbij, dichtbij een bos, waar we ook graag spelen doen en een ruime recreatieruimte voor de maaltijden en de binnenactiviteiten.

Verder moet het kamphuis natuurlijk betaalbaar zijn. ‘t Caves voldoet aan veel van onze eisen, maar heeft eigenlijk niet voldoende bedden en het bos is wel dichtbij, maar minder geschikt voor renspelen. Verder willen we ook graag weer met Pinksteren op kamp, dan hebben we een extra dag. Na het opvragen van informatie bij verschillende andere kamphuizen bleek dat er geen ander kamphuis te vinden was dat geschikt voor ons is en met Pinksteren vrij was, zodat we toch weer voor ‘t Caves hebben gekozen. Dit jaar zullen we weer hetzelfde proces doorgaan, we zullen volgende Flits wel melden wat het is geworden.

Na de keuze voor het kamphuis en het weekend zijn we in het najaar gestart met de eerste vergaderingen om een thema vast te stellen en een globaal programma te maken. Over het thema waren we het snel eens (andere jaren hadden we nog wel eens lange discussies): het wordt: “Alle dagen feest”. Een mooi thema waar we op veel manieren invulling aan kunnen geven. Uit de brainstormsessies kwamen natuurlijk de meest mooie en gekke ideeën, als we alles zouden doen wat we verzonnen hebben kunnen we wel een maand op kamp.

Het kamp 2011 bleek voor ons ook wel wat te druk en de kampleiding is dan ook uitgebreid met een tweetal zeer enthousiaste nieuwe leidsters, Daphne en Mandy. Beide dames hadden als trainster en ook bij andere activiteiten al laten zien goed met kinderen te zijn en ik ben dan ook heel blij dat zij meewilden. Tijdens het kamp hebben ze ook laten zien goed in de groep te passen en uitstekend te functioneren, een grote pluim voor jullie!

Zoals gebruikelijke werd met een nieuw kamplied het kampthema bekend gemaakt tijdens de playbackshow: “DSO-DSO, altijd feest bij DSO” op het ritme van Chelsea Dagger en wederom gecomponeerd door Frank van Es. Nu konden we het definitieve programma invullen met het hele verhaal eromheen, waarbij door Koningin Beatrix gevraagd werd om een extra feestdag te kiezen. De spelen konden volledig uitgewerkt worden, het materiaal worden verzameld, de boodschappen besteld en alle overige zaken geregeld worden. Zo moet het vervoer geregeld zijn, slaapzalen worden ingedeeld, materiaal moet naar het kamphuis komen, EHBO in beeld worden gebracht en nog veel meer. De laatste weken voor het kamp zijn dan altijd vrij druk.

Op vrijdag 4 mei verzamelden we met de leiding bij Het Thuishonk om alle spullen in te laden en met volle auto’s naar Wintelré te rijden. Na aankomst konden daar de extra tenten worden opgezet (er waren immers te weinig bedden voor iedereen), de bosspelen worden uitgezet en het kamphuis worden versierd. Het is immers Alle dagen feest. Om half zes verzamelden de kinderen bij Het Thuishonk om met de bus te vertrekken. Met Angelique, Corrie en Miranda werd als eerste een verjaardagsfeestje gehouden, Marissa had namelijk speciaal haar verjaardag tijdens het kamp gepland. Lekker zingen in de bus en een eerste cadeautje. Om zeven uur kwam de bus aan bij het kamphuis en konden de kinderen hun slaapplaats bekijken. Ook de corveelijst kreeg veel belangstelling, waarbij gedacht werd dat dit de groepen voor het kamp zouden zijn. We hadden dit jaar echter iets anders verzonnen, de spelen werden met wisselende groepen gedaan of zelfs individueel of met een paar samen. Nadat iedereen zich had geïnstalleerd verzamelden we in de grote zaal, de plaats waar dit weekend alle spelen zouden starten. Met een temperatuur van rond de 10 graden was het buiten wel wat te koud om daar lekker te gaan zitten. We waren ook vrij bang dat het weer grote invloed op het kamp zou hebben, maar achteraf is het gelukkig heel erg meegevallen. We waren in ieder geval goed voorbereid met binnen-alternatieven.

Tegen achten zijn we begonnen met een tweetal serieuze onderwerpen. Allereerst werd door Corrie stilgestaan bij de dodenherdenking en daarna heb ik de kampregels en afspraken uitgelegd. Na de opening konden we starten met het eerste spel: Pakjesavond. Buiten werd pakjesspel gehouden waarbij de groepen echte en fake cadeautjes moesten stelen bij de andere groepjes. Na een halfuurtje rennen en tikken konden we naar binnen om de rest van de pakjes te zoeken die door de leiding waren verstopt. Na het uitpakken van de cadeautjes en surprises en de verdeling hiervan, zodat iedereen een echt cadeau had konden we even pauzeren. Toen het donker werd was het tijd voor het volgende spel. Met z’n allen maakten we een boswandeling waarbij enkele “vreemde” figuren langskwamen en waarbij door Mandy een spannend verhaal werd verteld. Na terugkomst gingen de jongsten onder ons naar bed en werden de ouderen in groepjes verdeeld. De 4 groepen moesten namelijk op zoek naar een moordenaar. Tijdens de wandeling was namelijk de goedheiligman vermoord in een tent…of niet? Daar moesten de kinderen tijdens een spannende route in het bos achter komen. Onderweg kwamen ze mogelijke verdachten tegen, wat best eng is, ook al ken je deze personen eigenlijk wel. Het bleek gelukkig ook niet eens een moord te zijn. In het kamphuis was het nog wel even onrustig, maar vielen de meesten wel vlot in slaap. Toen daarna de ouderen terugkwamen was het echter weer gedaan met de rust, want waarom zou je gaan slapen tijdens kamp? Gelukkig ging om half acht de wekker alweer en kon het ontbijt worden klaargezet. Stipt om acht uur gingen we ontbijten en opvallend genoeg was iedereen wel fit. Het Kerstontbijt met een extra croissantje was weer goed geregeld.

Na wat vrije tijd werd eerst nog beschuit met muisjes gegeten, aangezien ook Angelique zich goed bewust was van het kampthema en de geboorte van Jari ruim vooraf had gepland. Vervolgens gingen we naar het bos om Kerstmis te vieren door het veroveren van de kerstboomspullen zoals een piek, kerstballen, slingers etc. Na het veroveren hiervan moest een kerstboom worden versierd en werd er heel hard gezongen bij de kerstbomen. De kerstbomen, kerstliedjes en kerstmutsen werden door de voorbijgangers wel heel vreemd bekeken.

Na de lunch was het tijd voor carnaval, dus verkleden maar. Gelukkig had bijna iedereen verkleedkleren bij zich, want dan val je pas op in het dorp Wintelré. We hebben het einde van een enorme stortbui afgewacht waarna we naar het dorp vertrokken, Daar moest bij een 6-tal posten een opdracht worden gedaan die met carnaval te maken had, zoals het maken van een rebus, het lopen van een polonaise en elkaar schminken. De middag werd afgesloten met een carnavalsoptocht met versierde wagens door de hoofdstraat van Wintelré, waar door de uitgedeelde flyers nog wel wat mensen op waren afgekomen. Die paar mensen werden ook nog aangevuld met de automobilisten die moesten wachten, zodat we misschien wel 20 man publiek hadden.

Na de terugkomst in het kamphuis konden we friet met een snack gaan eten en beginnen met de voorbereidingen voor de bonte avond. Natuurlijk waren er weer enkele aanmeldingen van kinderen die een playback act wilden doen. Esra en Frieda namen het stokje van Rob en mij over en deden AC/DC met Whole lotta Rosie, lekker beginnen met stevige rock. Ook kwamen Lotte, Liek en Daphne nog voorbij met Het Vliegerlied. Iris deed een echte live-act, heel goed gedaan, en Mandy en Daphne werden met een vla-twister spel als leiding ontgroend. Ze konden daarna gelukkig wel even gaan douchen. Ook Rob en ik namen (voorlopig) afscheid met een nummer in lijn met het kampthema: Last Christmas van Wham. Wel hebben we heel veel verzoeken gekregen om volgende keer weer helemaal los te gaan, dus wie weet…. Tussen de acts door verzorgden Jeroen en Remco de muziek op deze oudejaarsavond, of was het juist dat de acts tussen de muziek door werden opgevoerd? In ieder geval was de dansvloer ondanks de vermoeidheid die in de beentjes sloop steeds lekker vol en vermaakte iedereen zich uitstekend. Iedereen heeft tussendoor nog een mooie prijs gewonnen bij de oudejaarsloterij. Om twaalf uur was het eindelijk zover, na het aftellen van 10 tot nul en het wensen van een gelukkig nieuwjaar kreeg iedereen een sterretje en werd het vuurwerk afgestoken. De hele camping heeft kunnen meegenieten. De ouderen stonden nog wel te wachten op een dropping, maar je hoeft niet altijd hetzelfde te doen op kamp en na nog wat chillen kon iedereen lekker zijn bed opzoeken, er was namelijk nog een dag.

Zondagochtend mochten we allemaal uitslapen tot acht uur en gingen we pas om half negen aan het ontbijt. De zondag was de dag van Koninginnedag en ‘s middags Pasen en Pinsteren op 1 dag. De Koninginnedag werden Oudhollandse Spelen gedaan. Binnen en buiten stonden de spelen opgesteld. Er was een spiraal, je kon muis tikken, bierpul schuiven en beergooien. Ook was de gouwe ouwe sjoelbak van stal gehaald en werd op de korf geschoten. Hadden we het korfbalmateriaal tenminste niet voor niets meegenomen. Annika van Wensen stak met deze spelen boven iedereen uit en was dan ook de terechte winnaar.

Na de traditionele laatste-dag-lunch met brood en knakworst in het zonnetje buiten konden we starten met het laatste spel: Pasen en Pinksteren op 1 (mid)dag. In groepjes werden wat rustigere spelletjes gedaan met daarbij soms zelfs een educatief element zoals raadsels en spreekwoorden. Natuurlijk ontbraken ook de chocolade eieren en gekookte eieren niet bij de spelen. Erg leuk waren de fantasieën over wat er kan gebeuren als Pasen en Pinksteren op 1 dag vallen. Die varieerden van met alle leden van DSO samen op kamp, alle teams kampioen, elke dag jarig zijn tot aan je elleboog kunnen likken. Wat mijzelf wel aanspreekt is 5 dagen weekend en 2 dagen naar school (of werken dus). We zullen de volledige lijst op de site zetten.

Rond een uur of drie waren we klaar met de spelen en konden we overgaan tot de prijsuitreiking over het gehele kamp. Voor het laatste onderdeel stond de top 10 nog heel dicht bij elkaar. Het laatste spel heeft echter geen verandering meer gebracht in de top 3: derde was Jorn, tweede Juliëtte en als eerste is geëindigd Marieke, die dan ook het mooie kampshirt als prijs kreeg uit handen van de koningin en ook in overleg met de koningin een extra feestdag heeft gekozen: een extra dag carnaval. Na de uitreiking was het nog even wachten op de bus en rond half vijf konden we terugrijden naar Klundert waar de ouders in een lekker zonnetje op ons stonden te wachten.

Het kamp was weer super geslaagd. Nergens zijn er onoverkomelijke problemen geweest en afgezien van wat benodigde pleisters ook geen ongelukken gebeurd. Ondanks de veranderende samenstelling van de deelnemersgroep naar gemiddeld steeds jonger waren er ook maar een paar lichte heimwee-problemen, terwijl het voor velen toch de eerste keer was dat ze een weekendje zonder ouders weggingen. Misschien was het voor de ouders nog wel spannender. In dit stukje heb ik een schets gegeven van alles wat we gedaan hebben, maar dit is natuurlijk geen compleet verslag. Hoe het met corvee ging weet ik niet, ook zijn de tassen uitgepakt en ingepakt en was er ruimschoots vrije tijd om te tafeltennissen, korfballen, (tafel)voetballen, knutselen of spelletjes doen, maar daar heb ik niet zoveel over te vertellen. Niet zo spannend is dat de buschauffeuse op de heenweg het kamphuis niet kon vinden en via de telefoon geleid moest worden (maar ja, chauffeuse zegt al genoeg). Vele kinderen hebben tijdens de oudejaarsloterij een mooi moederdag cadeau gewonnen, maar of de moeders er blij mee waren???? Ik wil in ieder geval alle kinderen bedanken omdat ze meegegaan zijn en alle spelen leuk hebben meegedaan, want anders zou onze moeite voor niets zijn geweest en natuurlijk alle leiding bedanken voor de tijd, geld en energie die jullie weer in dit kamp hebben gestoken. Op naar de evaluatie en weer lekker starten met het volgende kamp in 2013.

Patrick

 

Wat zou je willen of wensen dat er kon gebeuren als Pasen en Pinksteren op 1 dag zouden vallen?

Lieke – Dat heel alle leden van DSO op tegelijk op kamp gaan.

Lotte – Dat alle teams van DSO kampioen worden.

Cars/Liza – Dat je aan je elleboog kunt likken.

Lieke – Dat Mandy een echte Paashaas wordt.

Fransien – Dat alle erg zieke kinderen weer beter worden.

Marissa – Dat je je veters op kunt eten.

Kelsey – Dat je een jas van ijs kunt dragen.

Marou – Dat een taart gezond is en je het elke dag mag eten.

Maerle – Dat mensen dieren worden.

Noa – Dat je elke dag jarig bent.

Emma – Dat er eetbare kledingstof is wat naar snoep smaakt.

Kelsey – Dat er een huis van snoep is.

Noa – Dat je nooit meer naar school hoeft.

Kelsey – Dat we een week lang op kamp gaan.

Fay – Dat we maar 2 dagen naar school hoeven en 5 dagen weekend hebben.

Kelsey – Dat alles maar 10 cent kost.

Emma – Dat alle goede nieuwe spullen goedkoop zijn.

Marissa – Dat iedereen een geld boom heeft.

Marieke – Dat Rutte en Wilders het eens worden.

Marieke – Dat voetbal en korfbal samen 1 sport vormen.

Jeffrey – Dat ik gel in mijn haar heb.

Marieke – Dat Donald en Boris boef vrienden worden.

Alicia – Dat er geen oorlog meer is.

Alicia – Dat de euro terug gaat naar de gulden.

Marieke – Dat alle jongens op hoge hakken lopen.

Juliette – Dat Nederland en België 1 land worden.

Lieke – Dat een paard een kalfje krijgt.

Alicia – Dat alle dieren goed met elkaar om kunnen gaan.

Alicia – Dat alle voetbal ploegen en supporters geen ruzie meer hebben.

Marieke – Dat Cruyff en van Gaal vrienden worden.

Marieke – Dat er een zender in de bal zit zodat hij altijd door de mand gaat als je schiet.

Marieke – Dat er een medicijn is voor alle ziektes.

Frieda – Dat de wereld vergaat.

Iris – Dat het tegelijkertijd onweert en de zon schijnt.

Esra – Dat de zon in alle kleuren kan schijnen.

Lianne – Dat we over de regenboog naar kabouterland kunnen lopen.

Esra – Dat er aliens bestaan.

Iris – Dat Nederland elk jaar het WK wint.

Frieda – Dat een kind van 4 al naar de middelbare school kan.

Renate – Dat er aliens op de maan lopen.

Esra – Dat iedereen Jezus kan zien.

Esmee/Iris – Dat vakantie gratis is.

Arthur – Dat Chanoeka en Suikerfeest op 1 dag vallen.

Hilbert – Dat Goofy en Michey levend zouden zijn.

Melanie – Dat scary movie echt eng is.

Jorn en Chantal – Dat Jorn zijn haar een keer goed zit.

Jorn en Chantal – Dat Jorn op zijn trouwdag een good-hair-day heeft.

Jeroen – Dat er vliegen de auto’s zijn.

Hilbert – Da voetbal en korfbal samen 1 sport zijn.

Jorn – Dat ik ooit mijn mond houd.

Arthur – Dat mensen spontaan geld aan ons geven.

Arthur – Dat er vrede op aarde is.

Chantal – Dat mensen stoppen met ‘Kanker’ te schelden.

Hilbert – Dat je bij een computer ‘hamburger’ in kunt typen en dat die er dan uit komt.

Jeroen en Arthur – Dat er een medicijn tegen kanker en Aids is.

Melanie – Dat brandstof maar 95ct/l kost.

Nina – Dat iedereen van Sinterklaas een laptop krijgt.

Corné – Dat je naar de lava kunt gaan.

Indi – Dat je uit de dood kunt opstaan.

Rachel – Dat alle jongens make up op doen.

Anne – Dat iedereen op dezelfde dag jarig is.

Indi – Dat iedereen dezelfde kleur ogen heeft.

Corné – Dat er mensen op Jupiter gaan wonen en dat je door Aliens ontvoerd kunt worden.

Nina – Dat mammoeten weer leven.

Rachel – Dat alle mensen van de wereld in 1 huis wonen.

Lisan – Dat mijn verjaardag en die van mijn broer op 1 dag vallen.

Miranda – Dat we met alle kinderen van DSO naar Euro Disney gaan.

Per – Dat je 2 loterijen tegelijk wint.

Lisan – Dat het sneeuwt in de zomer.

Kyra – Dat je een beker hebt gewonnen en dat dan iemand anders hem wint.

Anne – Dat we op schoolreis naar Spanje gaan.

Sjoerd – Dat je uit het raam kunt vallen en dat het dan geen zeer doet.

Lisan – Dat buitenaardse wezens op aarde komen.

ROUTE BESCHRIJVING

ADRES GEGEVENS

VELD
Molenvliet 9a
Sportpark de Niervaert
4791 GB Klundert
0168 - 402751

ZAAL
Molenvliet 7
Sportpark de Niervaert
4791 GB Klundert

OVERIGE INFORMATIE

© 2024 KV D.S.O. Klundert
Alle rechten voorbehouden

Privacy policy
Cookie policy